Låna pengar till julfirandet

Runt jul är lätt att hamna i en situation där man behöver pengar snabbt, då kan det vara aktuellt att ta ett snabblån. Det är lån utan säkerhet som de flesta med inkomst och en i övrigt ordnad ekonomi kan få. Perfekt för dig som bor i en vanlig lägenhet och saknar egendom eller värdesaker att lämna som säkerhet.

Med ett sådant lån får du pengar som du kan använda för att köpa julklappar, skinka till julbordet eller en vacker gran till vardagsrummet. December är en extra tuff månad för många eftersom jul och nyår infaller nästan samtidigt.

Även om du har bråttom att få pengarna på kontot, finns det några saker du bör tänka på innan du väljer att ansöka om ett lån. Framförallt bör du förstås försöka se till att försöka låna så billigt som möjligt. Det finns flera faktorer som påverkar den totala lånekostnaden.

Störst påverkan har den effektiva räntan. Dvs. den ränta du betalar för ditt lån. I den effektiva räntan ingår alltid alla avgifter (såsom uppläggningsavgifter och bankavgifter). Om du bara känner till den effektiva räntan, finns det ingen anledning för dig att hänga dig på kostnaden för de olika avgifterna som kreditgivaren tar ut.

Hur man jämför lån

Det finns många som vill låna pengar till dig, men faktum är att priserna skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika långivare.

Se till att utnyttja rådande konkurrens på marknaden. Gör du det på rätt vis, kan du spela ut de olika aktörerna mot varandra. Säg att Bank A erbjuder bättre låneavtal än Bank B, fast Bank B erbjuder lån till lägre ränta. Det finns då inget som hindrar dig från att kontakta Bank A och förhandla direkt med dem. Tala om att du gärna vill bli kund hos dem, men fråga om de kan göra något åt räntan och att om de inte gör det så måste du tyvärr välja Bank B.

Tar du hjälp av en låneförmedling som Lendo eller Freedoom Finance kan du ansöka om lån från flera banker simultant för att se vad de faktiskt har att erbjuda dig.  Banker skräddarsy erbjudanden till dig, baserat på din personliga ekonomi eftersom de nästan alltid använder sig av individuell räntesättning. De kan därför vara klokt att kolla av exakt vilken ränta de kan erbjuda dig. Långt ifrån alla har möjlighet att låna till låga räntor på 3-4 % de flesta får räkna med åtminstone 8-9% och för smslån är det inte ovanligt med procentsatser på ett par 100%.

Ett annat skäl till varför det kan vara smart att ta hjälp av en låneförmedlare är att du undviker onödiga UC. Att ha många kreditupplysningar borde egentligen inte vara ett problem så länge ekonomin är ordnad, men tyvärr ser många banker ofta ett flertal registeringar som något negativt. Därför bör du alltid ta hjälp av en lånemäklare, som gör att endast en kreditprövning görs samtidigt som du får personliga erbjudanden från ett flertal banker.

Denna artikel har varit publicerad på bralån.net, men då den sajten lagt ner återpubliceras den här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *