Räntefria lån

Lite då och då talar media om hur smslån leder till att allt fler ungdomar skuldsätter sig och slutligen hamnar i kronofogdens register.  En av anledningarna till denna olyckliga omständighet sägs vara att långivare förmedlar så kallade räntefria lån till nyblivna kunder.  Det innebär att låntagaren får låna en mindre summa pengar under en kort tid helt utan krav på ränta eller andra dolda avgifter. I vissa fall tar bolagen visserligen ut en enkel sms-avgift alternativt en låneansökningskostnad, men bort ser man från dessa förmedlingsavgifter, är lånen kostnadsfria så länge de betalas tillbaka i tid.

Problemet är bara att många som väljer att ta denna typ av kredit, inte klarar av att betala tillbaka lånet i tid.

Sanningen om räntefria lån

Skälet till varför de etablerade lånehajarna väljer att erbjuda räntefria lån, är inte enbart välvilja. Nej, självfallet finns det en bakomliggande agenda också bakom förmedling av denna typ av lån. Om bolagen inte tjänade några pengar alls på sin utlåning, skulle de inte heller kunna fortsätta att driva sin verksamhet.

Först och främst förekommer gratis lån då man vill locka till sig nya kunder. Genom gratis prova-på möjlighet kommer företag naturligt exponeras för en större publik. Andra bolag tar även ut särskilda startavgifter och ibland även ansökningsavgifter i samband med de räntefria lånen

Hur du undviker att bli lurad!

Vill du undvika att bli dragen vid näsan av lånebolagen bör du se till att ta reda på så mycket som möjligt innan du väljer att låna pengar gratis. Läs alla avtalspunkter noga, finner du minsta lilla tveksamhet bör du välja ett annat bolag.  Eftersom det finns flera olika bolag att välja mellan bör det inte vara något problem. Läs även recensioner och omdömen från andra som tidigare tagit lånet för att få reda på mer om en viss långivare.

Marknadsföring kring dessa krediter

Definitionen av räntefria krediter, är en typ av lån som saknar räntekostnader och i vissa fall även andra avgifter. Denna definition inkluderar emellertid inte amorteringsfria lån. Tidigare marknadsfördes denna typ av låneprodukt som gratis lån, men det är sedan ett antal år tillbaka förbjudet att använda ordet ”gratis” i samband med att någon lånar pengar, då kunden förväntas betala tillbaka skulden och faktiskt inte får behålla de lånade pengarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *