Snabblån

De flesta vet hur det är att drabbas av en plötslig utgift som man inte alls räknat med.  Ofta handlar det om något fullständigt oförutsett som inträffar i vardagen. Beroende på när händelsen inträffar i månaden, kan man få problem att betala den kostnad som uppstår, men med dagens möjligheter till att teckna snabblån eller göra köp på faktura behöver du inte stå helt utan pengar.

Högkostnadskrediter

Efter flera år av rena rama ”vila västern” på snabblånemarknaden, tröttnade både en del seriösa långivare och beslutsfattarna i Sverige. Därför har flera nya regler införts med hopp om att man skall kunna stramar upp snabblånebranschen.

En nytt koncept för att beskriva högrisk lån har lanserats, numera kallas dessa för högkostnadskrediter och regleras på ett särskilt vis.

Så fungerar snabblån

Som du förmodligen känner till handlar snabblån om mindre kreditbelopp som kan betalas ut redan samma dag. Oftast handlar det om lån i storleksordningen 1000 – 20 000 kr, men hos ett fåtal kreditbolag kan du finna också större summor upp till 40 000-50 000 kr (kontokrediter).

Flertalet bolag tillämpar en succesiv stegring av lånebeloppet. Det innebär att du vid första tillfället endast kan låna 1000 – 7000 kr. Lyckas du sedan bevisa att du är en trogen tillförlitlig kund, får du möjlighet att låna mer pengar vid nästa tillfälle.

Faror med högkostnadskrediter

Som du säkert själv kan räkna ut är det inte helt riskfritt att låna pengar genom snabblån av olika slag. Den främsta faran ligger i att du inte klarar av att betala tillbaka din skuld i tid. Det är alltid väldigt viktigt att se till så att pengarna betalas tillbaka till företaget en eller ett par dagar innan sista lånedagen. Skulle det bli något fel på din banköverföring är risken annars att du får betala dröjsmålränta för den eller de dagar återbetalningen är försenad.  Vilket är fullständigt onödigt och dyrt!

Dessvärre är det inte alla som lyckas betala tillbaka lånen i tid, de gör att de skuldsätter sig och hamnar i en negativ spiral. Mer skulder kräver nämligen oftast också mer lån och sannolikheten att man lyckas betala tillbaka skulderna i längden blir allt mindre. För en del slutar lånekarusellen först när man hamnar hos kronofogden.  När man väl fått betalningsanmärkningar eller hamnat hos kronofogden blir det dessutom mycket svårare att låna pengar. Till slut kommer inte någon långivare vara villig att agerar utlånare.

För stöd vänd dig till budget- och skuldrådgivning i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *