Här hittar du olika lånetyper fördelat över ett antal kategorier. Vår lånkatalog finns till för att lista kvalitativa sajter runt lån och krediter. Alla länkar i katalogen granskas manuellt, detta gör vi för att vi ska kunna säkerställa en hög kvalitet på lånkatalogen.


Allmänna risker med att ta lån

Att låna pengar kan vara en lockad lösning på kort sikt, men Skuldsättning är sällan en långsikt och hållbar lösning på ekonomiska problem. Om du märker att du återkommande har svårt att få ekonomin att gå runt, bör du istället försöka hitta orsaken till detta och åtgärda det grundläggande problemet. Att pengarna tar slut i förtid vid något enstaka tillfälle kan hända vem som helst, men om man gång på gång tvingas ta upp lån för att hushållskassan är tom vid månadsslutet är något definitivt fel. Ofta kan det vara svårt att få bukt med en trasig ekonomi själv, kommunen erbjuder kostnadsfri skuldrådgivning och ekonomisk vägledning, de kan även hjälpa till att skapa en budget baserad på era inkomster och utgifter som gör att finanserna räcker till.

Vad krävs för att få låna?

Ett grundläggande krav för att få låna är att du är myndig dvs. har fyllt 18 år och inte har någon huvudman (är omyndigförklarad). Den lägsta och maximala åldersgränsen kan emellertid skilja sig åt mellan olika låneföretag, oftast krävs det att du är minst 20 år och högst 65-68 år. För att du skall få låna måste du även vara bosatt i Sverige sedan ett par år och vara folkbokförd/skriven på en fast adress. Vissa låneföretag krävs att du är svensk medborgare andra inte.

Så länge du har en återkommande regelbunden inkomst genom lön eller pension samt har en relativt ordnad ekonomi samt inte har några betalningsanmärkningar, inkassoärenden eller ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden är det i regel inga problem att låna pengar på nätet. Ansökan upprättas online och kan signeras digitalt med BankID, därefter gör banken eller kreditgivaren en kreditupplysning hos UC eller något annan kreditupplysningsföretag. Utbetalning kan i ett fåtal fall ske redan samma dag, men oftast tar det 1-2 dygn innan du har pengarna på kontot.

Hur mycket du kan låna avgörs i hög grad av hur stor din årsinkomst är, tumregeln är att du endast bör söka lånebelopp som maximalt motsvarar en årsinkomst. Genom att låna tillsammans och ha en medlåntagare kan bli möjligt att låna ännu större summor.

Lån trots betalningsanmärkning

Sedan 2009 finns det en lag som säger att alla kreditgivare måste göra kreditupplysning på alla kunder innan ett lån kan beviljas. Upplysningscentralen eller i förkortat UC, är det mest nyttjade kreditupplysningstjänsten bland banker och långivare. UC följer strikta protokoll som gör det svårt för personer med skuldsaldo, betalningsanmärkningar eller en i allmänhet svag ekonomi att beviljas lån. Däremot kan dessa personer mycket väl få sin ansökning beviljad genom långivare som erbjuder lån utan uc.

Varför lånar bolag ut trots att det känner till att en person har betalningsanmärkningar och således redan tidigare haft svårt att betala sina skulder? Varje enskilt bolag följer sin agenda, dock kan man generellt säga att somliga långivare då framförallt de som förmedlar snabblån – ser möjligheter att tjäna pengar på skuldsatta. Samtidigt finns det även långivare som faktiskt erbjuder lån för att hjälpa personer som har många små krediter, genom att samla dessa i ett större samlingslån. Att inte bevilja personer med betalningsanmärkning denna möjlighet är att strö salt i såren. Men generellt brukar inte lånebolag och banker vilka använder av UC för kreditprövning vara villiga att göra detta.

Under 2018-2019 har reglerna kring lån som primärt riktar sig till personer med svag ekonomi stramats åt. Dyra smslån och snabblån klassas som högkostnadskrediter som måste märkas ut med en varningstriangel samt en speciell informationstext. Dessutom har villkoren för högkostnadskrediter dvs. lån där den effektiva årsräntan överstiger 30 procentenheter reglerats så att den totala effektiva årsräntan inte får överstiga 40 procent.